Sodan muisto
Mikko Siitonen, Jenni Korhonen
Sodan jäljet rakennetussa ympäristössä
Toisen maailmansodan vaikutukset rakennettuun ympäristöömme ovat yhä nähtävissä. Pommitukset tuhosivat monia arvokkaita rakennuksia, ja jälleenrakentamisen myötä monien kaupunkien ilme muuttui perusteellisesti. Sodasta muistuttavat myös erilaiset julkiset taideteokset, muistomerkit ja museot. Sodan jälkeiseen asuntopulaan yritettiin vastata rakentamalla edullisia rintamamiestaloja ja monissa kaupungeissa on yhä säilyneitä jälleenrakennuskauden tyyppitaloalueita. Katujen ja paikkojen nimistöstä voi löytää viittauksia sotavuosiimme.
Toinen maailmansota päättyi vuonna 1945. Sodan jäljet kuitenkin näkyvät rakennetussa ympäristössämme monin tavoin yhä edelleen. Jokainen voi löytää asuinympäristöstään sekä sodan jälkiä että sen muistoja kaupunkirakenteessa, rakennuksissa, julkisissa taideteoksissa, muistomerkeissä ja museoissa sekä hautausmailta. Sotaan liittyvää nimistöä löytyy monilta paikkakunnilta. Sotainvalidien hoitamiseen ja kuntouttamiseen tarkoitettuja sairaaloita ja kuntoutuskoteja on eri puolilla Suomea.
Pommitukset muuttivat rakennettua ympäristöä jo sodan aikana, varsinkin kaupungeissa. Sota hävitti paljon kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia lopullisesti.
Kaupunkien jälleenrakentaminen oli mittava tehtävä. Moni kaupunkikuva muuttui perustavanlaatuisesti, kun jälleenrakentamisen myötä keskustat rakennettiin moderneiksi ympäristöiksi. Esimerkiksi Helsingin keskustaa uudistettiin merkittävästi.
Asuntopula oli sotien jälkeen valtava. Evakkojen lisäksi piti asuttaa rintamamiehiä sekä niitä, joiden koti oli tuhoutunut pommituksissa. Niinpä kehitettiin pientalotyyppi, rintamamiestalo, joka olisi materiaalipulan vallitessa mahdollista rakentaa pääosin puusta.
Monissa kaupungeissa on edelleen hyvin säilyneitä jälleenrakennuskauden tyyppitaloalueita. Tällaisia ovat esimerkiksi Asevelikylä Vaasassa, Könönpelto Varkaudessa tai Pansio Turussa. Oma lukunsa ovat Ruotsista lahjoituksena saadut 2000 pientaloa. Lahjatalot jaettiin syksyn 1940 aikana yhteensä 75 paikkakunnalle ympäri Suomea. Monissa kaupungeissa on tältä ajalta ”ruotsalaiskatuja” tai ”ruotsalaiskyliä”, kuten Kiiruna Rovaniemellä ja Västerås Lahdessa. Sodan muisto ilmenee myös katujen nimistössä: katuja on nimetty menetetyn Karjalan alueiden mukaan esimerkiksi Seinäjoella ja Joensuussa.
Sodan muisto elää rakennetussa ympäristössä myös Salpalinjan bunkkereiden ja muiden rakenteiden sekä väestösuojien kautta. Esimerkiksi aivan Puumalan keskustassa tai Savonlinnan Tanhuvaarassa on sota-aikaisia rakenteita jäljellä ja yleisölle avoimena.
Sodan muistaminen näkyy myös erilaisten infotaulujen, muistolaattojen, muistomerkkien ja sankarihautausmaiden kautta. Monilla paikkakunnilla on muistettu kaatuneita tai sotainvalideja, yksittäisiä tapahtumia, puolustusvoimien toimintoja tai joukko-osastoja.
Sotamuseo Suomenlinnassa, Lottamuseo Tuusulassa, Panssarimuseo Parolassa, Hattuvaaran Taistelijan talo, Salpalinjamuseo Miehikkälässä sekä lukuisat muut museot ympäri Suomea vaalivat sotavuosien ja sotakokemusten muistoa.
Miten sota näkyy sinun elinympäristössäsi?
Lue lisää:
Rauhaton rauha Toimittanut Ville Kivimäki ja Kirsi-Maria Hytönen. Vastapaino 2015.
Jälleenrakentamisen arkkitehtuuri – Arkkitehtuurimuseo (mfa.fi) https://www.mfa.fi/kokoelmat/tietopaketit/jalleenrakennuskausi/jalleenrakentamisen-arkkitehtuuri/. Luettu 18.12.2023.
Rintamamiestaloalueet – Arkkitehtuurimuseo (mfa.fi) https://www.mfa.fi/kokoelmat/tietopaketit/jalleenrakennuskausi/rintamamiestaloalueet/
Luettu 18.12.2024.