Miesten suhteet
Mikko Siitonen, Leena Hangasmaa
Miesten väliset suhteet
Homoseksualisuus oli rikos vuoteen 1971 saakka. Sota kuitenkin antoi mahdollisuuksia homoseksuaalisille suhteille rintamalla. Suhtautuminen miesten välisiin suhteisiin vaihteli joukko-osastoittain pilkasta ja rikostuomioista hiljaiseen hyväksyntään. Uusi 2000-luvulla tehty tutkimus on tuonut esiin aiemmin vaiettuja kokemuksia.
Rintamalla esiintyi miesten välisiä homoseksuaalisia suhteita. Tämä voidaan todeta esimerkiksi kenttäoikeuden pöytäkirjoista, joista voi lukea homoseksuaaliksi paljastuneiden sotilaiden tuomioista; olihan homoseksuaalisuus rikos aina vuoteen 1971 saakka. Homoseksuaalisuus rintamalla ja siihen suhtautuminen oli kuitenkin paljon laajempi ilmiö kuin tuomiopöytäkirjoista voi lukea.
Sota oli poikkeustila, jossa normaalit moraalisäännöt höltyivät. Ihmiset liikkuivat aivan uudella tavalla kaukana kotoaan ja sukupuolet olivat erillään. Tämä höllensi seksuaalisuuden kontrollia. Sodan ei itsessään kuitenkaan katsota lisänneen homoseksuaalisuutta. Ne, jotka olivat homoseksuaaleja, toteuttivat seksuaalisuuttaan myös rintamalla
Homoseksuaalisia suhteita oli niin tavallisilla rivimiehillä kuin upseereillakin. Oli satunnaisia suhteita, mutta myös pitkäaikaisia seurustelusuhteita. Suhteet jouduttiin pitämään pääosin salassa rikos- ja sairausluokitusten takia. Suhtautuminen miespareihin vaihteli. Toiset toimitettiin kenttäoikeuteen, toisiin kohdistui vihaa, pilkkaa ja väkivaltaa, kun taas jotkut saattoivat seurustella melko avoimestikin. Muualla kuin päämajassa homoiksi tiedettyjä upseereja erotettiin. Kokemukset homosuhteista rintamalla ovat yhtä moninaisia kuin kokijansakin.
Jatkosodan aikana tulenjohtoupseerina Helsingin ilmatorjunnassa palvellut Touko Laaksonen on kertonut jatkosodan aikaisen Helsingin olleen vilkas homoseksuaalisten suhteiden näyttämö. Hänellä oli mahdollisuus käydä iltalomilla kaupungilla melkein joka toinen ilta. Pommitusvaaran takia kaupunki oli pimennettynä, mikä antoi mahdollisuuden homosuhteiden harrastamiseen.
Sodanaikainen homoseksuaalisuus oli pitkään vaiettu aihe. Se, että asiasta on vaiettu, ei kuitenkaan tarkoita, että sitä ei olisi ollut. Tutkimusta aiheesta ryhdyttiin tekemään vasta 2000-luvulla. Tutkimus osoittaa, että sateenkaarihistoria sellaisena kuin aikalaiset ovat sen kokeneet, poikkeaa virallisten arkistojen rikosraporttien ja lääkärinlausuntojen luomasta kuvasta. Todellisia kokemuksia sota-ajasta ja homoseksuaalisuudesta voi löytää yksityisarkistojen muistitietokeruista, lehtiartikkelikokoelmista, haastatteluaineistoista ja päiväkirjoista. Asian arkaluontoisuuden takia aineistoa on ollut saatavilla valitettavan vähän.
Lue lisää:
Juvonen, Tuula 2002: Varjoelämä ja julkisia salaisuuksia. Jyväskylä: Osuuskunta Vastapaino.
Mustola, Kati 2006: Homoseksuaalisuus ja sota. Teoksessa Kinnunen, Tiina ja Kivimäki, Ville (toim.) Ihminen sodassa. Suomalaisten kokemuksia talvi- ja jatkosodassa. Helsinki: Minerva s. 171−189.
Näre, Sari 2016: Sota ja seksi. Helsinki: Tammi.
Simpanen, Siiri 2020: Arkistoihin kätketyt. https://muisti.org/arkistoihin-katketyt/