Naisten sota
Naisten sota
Sota muutti naisen rooleja merkittävästi. Vaikka naiset eivät olleet rintamalla taistelemassa, he työskentelivät moninaisissa tehtävissä kotirintamalla, kuten lottina, sairaanhoitajina ja teollisuudessa. Sodan aikana naiset hoitivat myös perheen ja pyrkivät selviytymään pula-ajan haasteista, kuten ruuan hankinnasta.
Naisten kokemukset sodasta olivat vaihtelevia, mutta heidän panoksensa oli korvaamaton yhteiskunnan pyörittämisessä sodan aikana. Sodan jälkeen moni nainen menetti työpaikkansa, kun miehet palasivat rintamalta.
Täältä löydät kootusti aiheeseen liittyviä sisältöjä ja ehdotuksen siitä, miten kokonaisuutta voisi hyödyntää opetuksessa. Muista, että jokaiseen sisältöön liittyy myös sen omat tehtävät, joita voi hyödyntää osana oppimista ja arviointia.
Ohessa on naisiin liittyviä sisältöjä Sodan muisti –sivustolla:
Ehdotus oppimiskokonaisuudeksi
Työskentely yksin, parin kanssa tai pienryhmässä.
Tuotokset:
- Muistiinpanot / miellekartta
- Diaesitys
- Propagandajuliste tai mielipidekirjoitus
1. Tutustu Naisen roolit ja Naiset sodassa -materiaaleihin. Tee mahdollisimman kattava miellekartta tai listaus naisten rooleista ja tehtävistä Suomessa sotavuosina. Voit täydentää listaa omilla tiedoillasi ja oivalluksillasi.
2. Tutustu muihin aihepiirin sisältöihin. Pohdi, millä eri tavoilla sota saattoi vaikuttaa naisten arkeen ja perhe-elämään. Mitkä vaikutuksista ovat suoria, mitkä epäsuoria?Täydennä tehtävän 1 listaa tai miellekarttaa.
3. Valitse tekemästäsi listasta tai miellekartasta vähintään kuusi kohtaa, joihin etsit sopivan kuvituksen finna.fi tai SA-kuva.fi -kuvapalveluista. Valitse kuvat siten, että ne antavat mahdollisimman monipuolisen kuvan naisista sotavuosina. Kerää kuvat esimerkiksi Powerpointiin tai Slidesiin. Kirjoita jokaiseen kuvaan kuvaileva kuvateksti. Muista laittaa sivustojen ohjeiden mukainen kuvaviite.
4. Vertaile tehtävässä 3 valitsemiasi kuvia toisen oppilaan (tai parin/ryhmän) valitsemiin kuviin. Täydentäkää tarvittaessa kuvasarjojanne 1-2 kuvalla.
5. Pohdi, millaisia odotuksia ja vaatimuksia yhteiskunta asetti naisille sotavuosina. Valitse joko a. tai b.:
a. Tee propaganda-juliste, joka pyrkii edistämään jotain sodassa olevalle yhteiskunnalle tärkeää asiaa. Etsi inspiraatiota ja mallia käyttämällä Googlen kuvahakua sota-ajan propaganda julisteista Suomesta ja maailmalta.
b. Kirjoita mielipidekirjoitus sota-ajan sanomalehteen, jossa kannustat naisia vastaamaan yhteiskunnan odotuksiin. Yksilöi odotuksia ja anna esimerkkejä siitä, miksi naisten osallistuminen on tärkeää.
6. Tutki ja pohdi, millainen rooli naisilla on nykyhetken kriiseissä ja sodissa. Vastaa:
a. Millainen rooli naisilla olisi suomalaisessa yhteiskunnassa, jos Suomessa koettaisiin kriisiaika? Eroasiko se miesten rooleista? Mitä yhteistä ja erilaista nykyhetken kriisissä ja toisen maailmansodan ajalla olisi suomalaisnaisen näkökulmasta? Jatka tehtävän 3 diasarjaa.
b. Tutustu naisen asemaan nykyajan sodissa ja kriiseissä maailmalla. Käytä apuna oheisia linkkejä sekä tarvittaessa laajemminkin internethakua. Millaisia uhkia naiset kokevat erityisesti sukupuoleensa liittyen? Kuinka näitä uhkia voitaisiin ehkäistä? Jatka tehtävän 3 diasarjaa.
Linkit:
BLOGI: Sodissa naisten asema heikkenee kaikilla elämän alueilla – UN Women
Kriisit ja konfliktit – UN Women
Tällaista on olla nainen keskellä nykyajan sotaa – MTVuutiset.fi
Naiset ja tytöt kaksi vuotta kestäneen Ukrainan sodan keskellä (unwomen.fi)
UN Women -raportti paljastaa kriisin vaikutuksen Gazan naisiin.